'Gedichten analyseren'

Lezen | Theorie
Resultaat: Inzicht hoe gedichten gelezen moeten worden
Tijdsduur | Vanaf 1 uur
Boek deze workshop direct!

Gedichten analyseren

Soms moet je dingen even op een andere manier bekijken om ze te kunnen bevatten. Hoe lees je nu een gedicht? Soms zijn gedichten geschreven volgens een vaste vorm en andere in een meer moderne vrije vorm. Sommige gedichten zijn recht voor je raap, maar lang niet altijd zijn gedichten direct zo gemakkelijk te begrijpen. Schrijvers houden van metaforen en dubbele lagen en maken bouwwerken van taal.

Net een puzzel?

Met een frisse blik gaan we gedichten ontleden en leggen we de achterliggende beelden en ideeën bloot. Een gedicht kan een collage zijn, een puzzel van woorden of juist een pamflet. Woord voor woord halen we gedichten uitelkaar en zoeken we tot de bodem uit wat er werkelijk geschreven staat, wat de dichter bedoelt. Je leert gedichten te analyseren en te interpreteren op een interessante manier. Verschillende stijlen poëzie komen aan de orde. Ga op zoek naar de betekenis van het verhaal!

Je krijgt inzicht in de gebruikte (vers)vormen en technieken. Na deze workshop heb je een goed idee hoe je poëzie kunt analyseren. Je zult gedichten sneller kunnen lezen en complexe lagen in poëtische literatuur sneller begrijpen.

Het kan plaatsvinden in een presentatievorm als lezing en ook in een lesvorm, waar deelnemers actief gaan schrijven en zich laten inspireren door het besproken werk.

Verhalen schrijven

Vorige workshop

Literatuurgeschiedenis

Volgende workshop